Με μεγάλη επιτυχία από πλευράς συμμετοχής και σημαντικών ομιλητών με άκρως ενδιαφέροντα θέματα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωΐ 29 Μαΐου 2010 στα Εκπαιδευτήρια ΣΑΦΑΡΙΚΑ – ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗ στη Βέροια το 9ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Προπονητών Ποδοσφαίρου,  με συνδιοργανωτή τη ΔΗΚΕΑΠ και χορηγό την PUMA. Ομιλητές ήταν οι κ.κ. Θόδωρος Ελευθεριάδης, Μπάμπης Ζελενίτσας, Γιώργος Ζιώγας και Μάκης Κατσαβάκης.

Αναλυτικότερα στην αρχή τιμήθηκαν με πλακέτες η ΠΑΕ Βέροια για την άνοδό της στη Β΄ Εθνική, η ΕΠΣ Ημαθίας για την κατάκτηση από την ομάδα Παίδων του Πανελλήνιου πρωταθλήματος Παίδων Ενώσεων, ο προπονητής της παραπάνω ομάδας και μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Αντώνης Λυμούσης, και οι ποδοσφαιριστές της ομάδας αυτής. Επίσης βραβεύτηκαν για την προσφορα τους στο ελληνικό ποδόσφαιρο οι ομιλητές του σεμιναρίου κ.κ. Θόδωρος Ελευθεριάδης, Χαράλαμπος Ζελενίτσας, Γιώργος Ζιώγας και Μάκης Κατσαβάκης, ενώ ανακηρύχτηκε επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου ο Κώστας Αραμπατζής.

Η σειρά των ομιλητών και τα θέματά τους ήταν τα παρακάτω:

Ασκήσεις τεχνικοτακτικής, για παιδιά ηλικίας 11-14 ετών», Θοδωρής Ελευθεριάδης (προπονητής ποδοσφαίρου, καθηγητής φυσικής αγωγής).

Ο Θ. Ελευθεριάδης στην ομιλία του στην αίθουσα μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη προετοιμασίας της ομάδας προπονητών, της επιλογής σωστών ασκήσεων τεχνικής και τακτικής, να μαθαίνουμε στα παιδιά ότι πρώτος στόχος είναι να κερδίζουμε, να προσέχουν τα άσκοπα φάουλ, τις θέσεις στα φάουλ ενώ παρουσίασε το αλφαβητάρι του ποδοσφαίρου. Τόνισε την συνεργασία του προπονητή με τους γονείς ενώ στην πρακτική στο γήπεδο έδειξε ασκήσεις με σούτ και πάσες.

«Λειτουργία τμημάτων υποδομής ΠΑΕ Ολυμπιακός, ασκήσεις τεχνικοτακτικής, για παιδιά ηλικίας 6-10 ετών», Χαράλαμπος Ζελενίτσας (διευθυντής τμημάτων υποδομής ΠΑΕ Ολυμπιακός).

Ο Χ. Ζελενίτσας τόνισε την ανάγκη σωστής οργάνωσης του προπονητικού επιτελείου ενώ μίλησε για τον επιθετικό χαρακτήρα που πρέπει να έχει το παιχνίδι, η πίεση στον αντίπαλο, η διαρκής κίνηση και η αλλαγή θέσεων με ή χωρίς μπάλλα. Βσικά στοιχεία της προπόνησης στην ομάδα του είπε ότι είναι η επιδεξιότητα, η φυσική κατάσταση και η τακτική ομάδας. Στο γήπεδο έδειξε ασκήσεις συνεργασίας ομάδος και προσπάθειες για γκόλ.

«Ανάλυση τρόπων ελέγχου της έντασης της προπόνησης στο ποδόσφαιρο»,  Δρ Γεώργιος Ζιώγας (Διδάκτωρ εργοφυσιολογίας – University of Missouri – Columbia – ΗΠΑ, εργοφυσιολόγος κέντρου SportsClinic – Θεσσαλονίκη).

Ο Γ. Ζιώγας τόνισε την αναγκαιότητα της φυσικής κατάστασης,ότι στο σύγχρονο ποδοσφαιρο πρέπει όλοι οι παίκτες να συμμετέχουν στην άμυνα και ότι οι έλληννες παίκτες είναι σχεδόν 10% κάτω στην κάλυψη αποστάσεων στον αγώνα σε σχέση με τους άλλους ευρωπαίους παίκτες.  Ακόμη πρέπει να γίνονται συνεχείς μετρήσεις για να έχουμε συγκρίσιμα αποτελέσματα. Ο έλεγχος της έντασης στην προπόνηση πρέπει να γίνεται με ασκήσεις με ή χωρίς την μπάλλα ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα πρέπει να δίνεται στον δείκτη συνολικής κόπωσης του ποδοσφαιριστή.

«Οργάνωση στατικών φάσεων: υπέρ – κατά», Μάκης Κατσαβάκης (προπονητής ποδοσφαίρου)

Ο Μάκης Κατσαβάκης μίλησε για την μεγάλη αξία που έχουν οι στατικές φάσεις σε ένα παιχνίδι κάτι που δεν έτυχε μέχρι τώρα ιδιαίτερης σημασίας από πολλούς προπονητές. Είπε ότι οι στατικές φάσεις πολλές φορές κρίνουν ένα παιχνίδι και έδειξε σε διαφάνεια πόσο σημαντικά είναι η αριθμητική περιοχή, ο τρόπος εκτέλεσης, η καθοδήγηση αλλά και οι γηπεδικές και καιρικές συνθήκες. Κατόπιν παρουσίασε βίντεο από 2 αγώνες του Ηρακλή όπου ανέλυσε τις κυριότερες στατικές φάσεις αυτών.

Το Σεμινάριο έκλεισε με σύντομο χαιρετισμό από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Δημήτρη Χριστοφορίδη ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους στους οποίους στο τέλος δόθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *